Skip to main content

Turun päivänä puhdistamolla

By 25.9.201915 marraskuun, 2019Yleinen
musiikkia

Syksyinen sadesää ei lannistanut turkulaisyleisöä, joka sadetakein ja -varjoin varustettuna saapui vierailulle Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon avoimien ovien päivään. Kun Turku juhlisti 790-vuotista taivaltaan, Kakolanmäellä juhlittiin kymmenvuotiasta puhdistamoa.

Viime vuoden korventava hellesää vaihtui sateiseksi ja tuuliseksi syksyksi vuoden 2019 Turun päivänä 15. syyskuuta. Sateen ei voi silti sanoa suitsineen yleisömäärää, riittihän Kakolanmäen luolastossa jonoa Jokke Jokijunaan aamukymmenestä iltapäiväkolmeen.

Vuoden 2018 Turun päivä oli jätevedenpuhdistamolla siinä määrin yleisömenestys, että viiden aikaan portteja yleisöltä suljettaessa vierailijoita luolastoon olisi vielä riittänyt. Tänä vuonna portti päätettiin sulkea jo kello 15, jottei päivä venyisi liiaksi ja kaikki halukkaat pääsisivät varmasti tutustumaan jätevedenpuhdistuksen saloihin.

Jarno Arfman kertoo hiekkasuodattimen toiminnasta

Ennen aamukymmenen aloitusta sateen huuhtoma väkijoukko odotti sateenvarjoineen jo Sofiankadun sisäänkäynnin portilla päästäkseen ensimmäisinä jokijunan kyytiin. Puhdistamon pääportin luona alkanut poistotunneliremontti sulki yleisöltä pääsyn normaalista sisäänkäynnistä ja kulku oli järjestetty toisesta päästä puhdistamon luolastoa.

Remontti ahdisti ja helpotti

Vaikka suurremontti haittaa puhdistamolla työskenteleviä kulkuyhteyksien ollessa poikki toimistorakennuksesta luolaan, oli siinä avointen ovien tapahtumalle hyvä puoli. Tällä kertaa junan kyytiin puhdistamokierrokselle ei tarvinnut jonottaa taivasalla. Sadetta pääsi pitämään luolaan tapahtumien keskelle.

Turun seudun puhdistamo Oy:n kanssa yhteistyössä tapahtumaa tehneet tahot pitivät kojujaan luolassa jonotuspaikan äärellä. Vierailijat pääsivät sekä odotellessaan että luolasta tullessaan tutustumaan Turku Energian, Gasumin, Turun Vesihuolto Oy:n, Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n ja Itämerihaasteen kojuihin. Koko päivän ajan musisoivat Turun konservatorion opiskelijat sekä opettajat kansalle.

Jokijuna kiersi puhdistamon ja päästi vierailijat puhdistamon esittelypaikalla kyydistä. Poistoputken vieressä väki pääsi nauttimaan lyhyestä videoesityksestä, joka avasi puhdistamon toimintaa väelle. Poistuminen luolastosta tapahtui kävelyreittiä, jonka varrella on näyttelyyn koottu valokuvia Turun jätevedenpuhdistuksesta vuosikymmenten ajalta.

Ensimmäisten joukossa

Ensimmäiselle luolakierrokselle saapui Kakolanmäellä asustava Jouko Vahtonen.

Jouko Vahtonen

– Tänä vuonna oli oltava ensimmäisten joukossa, koska viime vuonna en päässyt luolastoon lainkaan. Olin viimeisten joukossa tulossa vierailulle ja portti suljettiin melkein nenän edestä kiinni. Tänä vuonna päätin ehtiä varmasti, Vahtonen nauraa.

Puutarhakadulla lapsuutensa viettänyt mies muistaa hyvin vanhan jätevedenpuhdistamon tuoksun.

– Aikamoinen kehitys tässä on vuosien mittaan tapahtunut. Laitos näyttää todella tehokkaalta. Myös puhdistuksen tehokkuus ylitti odotukseni.

Heti toiseen junalliseen ehti myös Jukka Heinämäki kolmen pojan kanssa. Tosin, kuten moni muukin, Heinämäki poikkesi ensin vanhasta tottumuksesta puhdistamon portilla ennen käymistä Sofiankadulta sisään.

Jukka Heinämäki, Akusti, Edvin ja Kaarlo

– Bongasin tiedon kiertoajelusta Turun päivän ohjelmasta ja pitihän meidän päästä junalla luolaan. Eräs työkaverini on käynyt täällä aiemmin ja meitä houkutti päästä katsomaan, mihin vedet oikein menevät, Heinämäki kertoo viisivuotiaan Kaarlon ja kahdeksanvuotiaiden Akustin ja Edvinin nyökytellessä vieressä.

Poikien mielestä itse puhdistamo on kokonaisuudessaan jo mielenkiintoinen ja varsinkin, kun sinne pääsee junan kyydissä.

– Tiesimme että täällä ollaan katon alla, joten sade ei haittaisi vierailua. Viime vuonna oli kuulemma kovat jonot niin päätimme tulla heti aamusta. Seuraavaksi suuntaamme paloasemalle, Heinämäki sanoo.

Opiskelijat tutustumaan Turkuun

Yhtenä osana Turun päivää oli korkeakouluopiskelijoille järjestetty Appro, jossa kiertämällä eri rasteja ympäri Turkua sai lunastettua itselleen haalarimerkin. Kustakin vierailukohteesta sai yhden leiman. Viidellä leimalla sai lunastaa itselleen ”Junantuoman turkulaisen” tittelin, sekä seitsemällä ”Paljasjalkaisen turkulaisen” tittelin omaavan haalarimerkin.

Mari Laaksoharju neuvoo Laura Kerästä ja Aleksander Firsovia

Approon osallistuivat korkeakouluopiskelijat Laura Keränen ja Aleksander Firsov kävivät ensin leimaamassa passinsa Turun Linnassa ja saapuivat puhdistamolle.

Laura Keränen ja Aleksander Firsov

– Jatkamme puhdistamon nähtyämme Wäinö Aaltosen museoon, Biologiseen museoon, Apteekkimuseoon, Kaupunginkirjastoon ja sitten Kauppatorin infokontille, josta merkitkin saamme, Firsov sanoo.

Yleensä korkeakouluopiskelijoiden appro-tapahtumat mielletään alkoholipainotteisiksi. Turun kaupungin järjestämä appro on paitsi alkoholiton, myös ilmainen.

– Odotan innolla puhdistamolle pääsyä. Olen lapsena käynyt jossain puhdistamolla, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä Kakolanmäellä tapahtuu, Keränen sanoo.

– Näemme varmasti mielenkiintoista laitteistoa ja paikka on kokonaisuudessaan varmasti myös suuri. Mielenkiintoista nähdä, mitä Kakolan kallioiden alla on, Firsov viimeistelee.

Onnistunut, kiireinen päivä

Turun Vesihuollon pisteeltä on iltapäivään mennessä päässeet jo makeiset loppumaan, mutta vettä riittää jaeltavaksi jokaiselle.

Pia Gröndahl ja Pekka Raukola Turun vesihuollon vesipisteellä

– Päivä on ollut yllättävän kiireinen. Uteliasta porukkaa on pisteellämme riittänyt, sanoo vesihuoltoinsinööri Pekka Raukola.

– Tämä on ollut varsin valaiseva päivä. Moni vieraista on tiedustellut, otammeko juomavettämme täältä puhdistamolta ja miten vesi päätyy Virttaankankaalta putkistoja pitkin aina tänne puhdistamolle saakka, kertoo asiakaspalvelusihteeri Pia Gröndahl.

Kiireisestä, mutta toimivasta päivästä kiittää myös Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Mirva Levomäki

– Urakka on nyt ohi ja kaikki sujui vallan mainiosti. Viime vuoden aurinkoinen keli toi tullessaan noin 2000 vierailijaa. Tänä vuonna paikalle ennätti noin 1300, joten päivä on sujunut hieman rauhallisemmassa tahdissa.

Tänä vuonna kaikki halukkaat pääsivät Jokke Jokijunan kyytiin, kun viime vuonna osa ihmisistä kierrätettiin kävelykierroksilla luolastossa.

– Erityisesti haluan kiittää koko puhdistamon henkilöstöä. Ilman heitä tätä päivää ei olisi saatu toteutettua. Suuri kiitos myös yhteistyökumppaneille. Tämä oli hieno Turun päivä ja hyvä juhlistus kymmenvuotiaalle puhdistamolle, Levomäki hymyilee.

YouTube-video – Turun päivä 2019

Teksti, kuvat ja video Timo Närä