Skip to main content

Turun päivänä kävijäennätys

By 9.10.201831 heinäkuun, 2019Yleinen
Turun päivänä kävijäennätys

Turun seudun puhdistamo Oy ja Turun Vesihuolto Oy viettivät yhdessä turkulaisen jätevedenpuhdistuksen 50-vuotisjuhlaa. Neljä ensimmäistä vuosikymmentä puhdistusta tehtiin Turun vanhalla keskuspuhdistamolla ja nyt kymmenettä vuotta Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla. Tapahtumaa juhlittiin sekä Vesilaitosmuseolla että Kakolanmäen puhdistamolla.

Turun päivä avasi kaupunkilaisille 16. syyskuuta mahdollisuuden tutustua Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon luolaan. Kiirettä piti aamusta iltaan asti, eivätkä kaikki halukkaat päässeet kurkistamaan luolaan.

Tapahtuman oli määrä aueta aamukymmeneltä, mutta aurinkoinen sunnuntai toi ensimmäiset jonottajat paikalle jo puoli yhdeksän aikoihin. Jätevedenpuhdistamon alapihaa järjesteltiin vielä vieraita varten kun ensimmäiset odottelivat Jokke Jokijunaan pääsyä.

Jono aamulla puoli kymmeneltä

Jono aamulla puoli kymmeneltä

– Meillä on tiukka Turun päivän aikataulu ja päätimme aloittaa täältä puhdistamolta, jotta varmasti ehdimme ensimmäiseen junaan, kertoi Noora Reivonen, joka saapui paikalle miehensä Matin ja poikiensa Oton ja Väinön kanssa.

Seuraavana perhe aikoi suunnata paloasemalle ja tiedekerhoon. Kauaa eivät Reivoset joutuneet odottamaan kyytiä, kymmeneltä kun starttasi ensimmäinen kierros luolassa.

Otto (4), Matti, Väinö (6) ja Noora Reivonen ensimmäisten joukossa jonottamassa junaan

Otto (4), Matti, Väinö (6) ja Noora Reivonen ensimmäisten joukossa jonottamassa junaan

Yleisömenestys

Tapahtuman aikana jätevedenpuhdistamon pihalla vieraili noin 2200 ihmistä. Jono luolaan muodostui pitkäksi jo aamun tunneilla. Luolassa vieraili päivän aikana yhteensä 1678 vierasta.

– Väkimäärä yllätti meidät vaikka varauduimme useaan kävijään. Valitettavasti kaikki halukkaat eivät päässeet tutustumiskäynnille. On erittäin hienoa, että ihmiset ovat näin kiinnostuneita jätevedenpuhdistuksesta sekä ympäristön, Itämeren ja Saaristomeren tilasta. Se on se sanoma, jota haluamme tuoda toiminnastamme esiin, Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki kertoo.

Turun päivä on puhdistamolle tärkeä tapahtuma, jolloin kaupunkilaiset näkevät, mitä laitoksessa todella tehdään. Vierailijoita kiertää puhdistamoa pitkin vuotta yhteensä noin 2000 ihmistä.

– Tällä kertaa se tuli lähes täyteen päivässä. Viime vuonna avoimien ovien aikaan meillä kävi 400 vierasta, joten on tämä päivä ollut todellinen yleisömenestys.

Yhteistyötä

Puhdistamolle jonottaville oli tarjolla virvokkeita sekä katusirkusta. Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkusopiskelijat esittivät päivän aikana akrobatiaa, jonglöörausta, puujaloilla kävelyä ja pariakrobatiaa.

– Yhteistyö sirkuslaisten kanssa on ollut erittäin hienoa. Esitykset ovat olleet näyttäviä ja varsinkin perheen pienimmät ovat pitäneet niistä Jokke Jokijunan lisäksi, Levomäki kehuu.

Emmi Takkinen vanteineen

Emmi Takkinen vanteineen

Tapahtumassa Gasum esitteli biokaasuautojaan ja biokaasun valmistusta jätevedenpuhdistamon lietteestä. Turku Energia taas oli paikalla kertomassa muun muassa puhdistamolla sijaitsevasta lämpöpumppulaitoksestaan ja Turun Vesihuolto jakoi juomapulloja.

Tunnin välein puhdistamolta lähtevä linja-auto kuljetti väkeä vesilaitosmuseolle.

Museossa vilkasta myös

Vesilaitosmuseoon päätyikin ihmisiä puhdistamon pihasta runsaasti. Tarjolla oli hernekeittoa 300 ensimmäiselle. Soppa loppui, museolla oli vilskettä ja rikkoontuipa yleisöennätys sielläkin.

– Täällä on käynyt paljon ihmisiä koko ajan. Paljon enemmän kuin odotimme. Kyllä meillä käy yleensäkin avoimien ovien aikana vieraita, mutta nyt on kyllä ollut huomattavasti enemmän väkeä kuin viimeksi, sanoo museovastaava Maria Solin.

Maria Solin

Maria Solin

Vesilaitosmuseo on syksyn aikana avoinna vieraille joka toinen sunnuntai. Paria viikkoa aiemmin ei kuitenkaan ruuhkaa ollut. Tällä kertaa puhdistamolta saapuva bussi toi väkeä sykleittäin.

– Huomaa että ihmiset ovat tulleet tänne selvästi puhdistamon kautta, kysymykset vesilaitoksesta kun ovat sen kaltaisia. Bussia on myös käytetty. Vieraita saapuu joukkioittain linja-auton aikataulujen mukaan. Myös lapsia on joukossa huomattavasti aiempia kertoja enemmän.

Museolla vieraana oleva Lea Rantanen on ajanut laitoksen ohi useasti.

– Olen monta kertaa ajatellut, että mitäköhän tuolla sisällä on. Matkalla kaupungille oli mielekästä poiketa tässä.

Rantanen lähti museolle ilman ennakko-odotuksia, mutta yllättyi näyttelyn laajuudesta.

– Tämä saattaa kiinnostaa miehiä ja insinöörejä enemmän, kun täällä on niin paljon tekniikkaa. Historiallinen nurkkaus pesusoikkoineen on kyllä mainio. Muistan samanlaisella pesseeni lapsuudessa pyykkiä saunassa. Siitä on kyllä edetty aika pitkälle, nainen nauraa.

Lea Rantanen

Lea Rantanen

Laitos kerää kehuja

Jätevedenpuhdistamolla Jokke Jokijuna ajelutti vierailijoita luolassa 26 kertaa. Kävelijöitä otettiin junamatkojen ohelle 23 ryhmää. Junaan mahtui 40 vierasta, kävelyryhmään 30. Koko ajan luolassa ajoi juna ja kierrätettiin kahta ryhmää kävellen.

Turun seudun puhdistamo Oy:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Jarkko Laanti kerää osallistujia ensimmäiselle kävelykierrokselle

Turun seudun puhdistamo Oy:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Jarkko Laanti kerää osallistujia ensimmäiselle kävelykierrokselle

Junakierrokselle osallistunut Seppo Leivo oli odotellut näkevänsä puhdistamon sisäpuolen jo jonkin aikaa.

– Näe tämän piipun kotitaloni ikkunasta ja aina ohi ajellessa olen miettinyt, miltä laitos näyttää sisältä. Puhdistamo todella vastasi odotuksia ja ehkä vielä enemmän. Onhan tämä mahtava, siisti laitos, Leivo kehuu.

Hän ei koe itseään tekniikan ihmiseksi, mutta sai hyvän käsityksen puhdistamon toiminnasta kierroksella.

– Onhan se hienoa että meillä on tällainen laitos, josta saadaan vielä kaukolämpöä- ja kylmääkin. Ja vielä käyttökelpoista jätettä. Se on kyllä ihan mahtavaa.

Seppo Leivo kuuntelemassa esitystä luolassa.

Seppo Leivo kuuntelemassa esitystä luolassa.

Juttu ja kuvat Timo Närä